Nieuws

uit Assenede

Vooruit Assenede

WEKELIJKSE ZITDAG



Assenede opent Rap op Stap-kantoor

In een Rap Op Stap-kantoor kunnen mensen met een beperkt inkomen hulp kunnen krijgen om voordelig uitstappen, weekendjes of concerten te beleven.

Want wij geloven in de waarde van reizen, van nieuwe horizonten ontdekken. Maar het gaat zeker niet enkel om het reizen alleen. Het gaat om; erbij kunnen horen, volwaardig deel kunnen uitmaken van de maatschappij, herinneringen kunnen creëren met je gezin, echt kunnen uitkijken naar de vakantie en niet in het minst: eens kunnen ontsnappen aan de dagdagelijks stress en sleur.

Want het leven is ontzettend duur geworden. De vrijetijdsbeleving van kinderen in armoede is dan ook vaak zeer beperkt. Ze gaan niet naar de scouts, ze zijn niet Frankrijk geweest afgelopen zomer en gaan met kerst al zeker niet gaan skiën. Ze zijn nog nooit naar Plopsaland geweest, hebben misschien zelfs de zee nog niet gezien.

Het verminderen van die financiële drempels is cruciaal. Maar even belangrijk zijn de 'intermediairen': het OCMW, Lichtbaken (waarvan één van de medewerkers hier op de foto), de scholen ... zullen mensen toeleiden naar het Rap op Stapkantoor. En zij zullen zeggen aan de mensen: een leuke uitstap maken; dat is ook voor jou weggelegd.

Bedankt aan iedereen die die mogelijk maakte! Laat ons er samen een mooie reis van maken richting een toegankelijk vrijetijdsaanbod voor iedereen.

December 2023

Juli 2023

Opening fietssnelweg F423

Vlot, veilig en comfortabel van Zelzate naar Eeklo

Het project kreeg wat stokken in de wielen, maar met de realisatie van de missing link tussen Bassevelde en Kaprijke is de fietssnelweg F423 eindelijk bijna voltooid. Later volgt nog een fietstunnel onder de E34 in Kaprijke. Ook de oversteekplaatsen worden op de meeste plaatsen nog aangepakt.

Netwerkmoment zorg en gezondheid 


Op 6 juni 2023 brachten gemeente Assenede en Eerstelijnszone Meetjesland heel wat actoren rond de tafel om signalen en oplossingen uit te wisselen rond zorg en gezondheid.


Daar kwamen onder andere de volgende bevindingen naar boven:

1. 21% van de Assenedenaren vindt dat er te weinig huisartsen en tandartsen zijn. Vaak is er een patiëntenstop of moeten mensen lang wachten op een afspraak.

2. Psychische problemen vormen in Assenede een enorm taboe. Ze worden vaak afgedaan als ´aanstellerij´ en zijn niet bespreekbaar, laat staan dat er (tijdig) hulp gezocht wordt. Met alle gevolgen vandien.

3. Assenedenaren besteden te weinig aandacht aan tandzorg. Regelmatige controles, of zelfs regelmatig poetsen is voor sommigen geen evidentie. We doen daarmee slechter dan andere gemeenten en moeten echt een tandje bij steken (sorry, te flauw).

Bedankt aan alle huisartsen, gezinshelpers, hulpverleners,... die vanavond hun waardevolle input gaven! Alle signalen zullen dienen als basis voor de omgevingsanalyse in functie van de volgende bestuursperiode.

Participatief traject richting veiligere schoolomgevingen

"Hoe kunnen we in de straten van voetgangers en fietsers de belangrijkste gebruikers maken?"

Vanuit die vraag vertrokken we in december 2022 om de schoolomgevingen weer een stukje verkeersveiliger te maken. Samen met de politie, de scholen, de ouderraden, de IBO's, de gemeenschapswachten en de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde observeerden we alle schoolomgevingen en stelden we actieplannen op.

Leidend principe: DE AUTO IS TE GAST IN EEN SCHOOLOMGEVING, zoals een trouwauto te gast is op een kerkplein en zich in stapvoets tempo door de mensenmassa begeeft. De auto is er als het ware de olifant in de porseleinkast.

En ik krijg wel vaker te horen: 'ze moeten daar maar eens meer beboeten' of 'ze moeten daar een maar een drempel leggen', maar verkeer veiliger maken is ALTIJD een cocktail van:

- Aanpassen van de weginfrastructuur waar mogelijk en wenselijk + verkeersregels

- Educatie vanuit de scholen, maar ook breder

- Sensibilisering: herhaaldelijk en duidelijk

- Handhaving als sluitstuk

- Voordurdend overleg tussen verschillende belanghebbenden

In Assenede liggen 9 van de 13 scholen aan een GEWESTWEG. Dat wil zeggen dat het AWV (na lange procedures) beslist over eventuele aanpassingen en voor de uitvoering instaat. Voor het gemeentebestuur is het dus een kwestie van onderhandelen en druk uitoefenen. Maar waar een wil is, is een (veilige) weg!

Groepsopvang voor 25 Oekraïense vluchtelingen

succesvol afgerond

Bedankt aan iedereen die dit mogelijk maakte, in het bijzonder de directie en alle medewerkers van WZC Sint-Jozef!

Toen we in maart 2022 in allerijl tientallen Oekraïense vluchtelingen moesten opvangen, vonden we een oplossing bij enkele bereidwillige gastgezinnen, en gelukkig ook bij woonzorgcentrum Sint-Jozef die enkele af te breken assistentiewoningen hadden leeg staan. Onze technische dienst, vrijwilligers en het OCMW maakten de boel in een mum van tijd intrekklaar. Het zou voor enkele weken zijn, maar het werd een jaar.

In mei 2023 wordt het gebouw afgebroken. Op de valreep kon voor elk Oekraïens gezin een oplossing worden gevonden. Zij vonden intussen allemaal een eigen huurwoning.

Goedkopere maaltijden in dorpsrestaurants voor inwoners met beperkt inkomen


Mensen die rechthebbend zijn op een UITPAS met kansentarief kunnen vanaf 1/4/2023 aan een verlaagd tarief gaan eten in één van onze dorpsrestaurants. Zij kunnen in elke deelgemeente mee aan tafel gaan voor een gezonde maaltijd aan 6 EUR.

LATEN WE SAMEN AAN EEN ZORGZAAM EN BRUISEND ASSENEDE BOUWEN!